Foråret står for døren, og det betyder, løbeskoene skal luftes. Men før du begiver dig ud i den danske natur eller asfaltjungle,  vil vi gerne sikre os, du kommer godt i gang. Derfor har vi sammensat en håndfuld gode råd til, hvordan du kommer i gang med at løbe på den måde, som din krop er udviklet til.

Hvordan vælger jeg de rigtige løbesko?
Millioner af års evolution har udviklet vores fod til at gå og løbe, men den naturlige løbestil er truet af den konventionelle løbesko. Det er nemlig primært foden, som sender hjernen oplysninger, om hvilke muskler som skal aktiveres, når du bevæger dig. Jo mindre kontakt der er mellem foden og underlaget, jo mere reduceres signalerne  til hjernen. Derudover betyder det også en dårligere bevægelse. Derfor vil det rette valg være en fladbundet sko, der ikke har nogen decideret støddæmpning samt former for ”tvangsstøtte”, og som følger fodens bevægelser. Lad fodens frie bevægelighed og evne til at føle underlaget være en rettesnor for dit skovalg.

Hvordan styrker jeg fødderne?
Da dine fødder sikkert har været buret inde i store sko det meste af livet, vil første skridt være at slippe fødderne fri igen. Derfor vil første råd være at bruge så meget tid som muligt uden sko på for at få vakt dine fødder til live igen. Du har nemlig behov for at få brugt og styrket alle de små muskler, sener og ledbånd i fødderne, inden du kaster dig ud i at løbe uden støtte. Et andet råd vil være at få fodmassage så ofte som muligt, da det giver større bevægelsesfrihed i både muskler og led, blødgører og afspænder musklerne og forbedrer blodcirkulationen.

Hvordan får jeg en bedre balance?
Da det er vigtigt at kunne mærke underlaget for at bevare den optimale balance, er der endnu en grund til at sløjfe løbeskoene med en blød sål under fødderne. Den mest udbredte fejl hos nybegyndere, er at løbe helt oppe på tæerne, da de prøver at undgå at lande på hælen, da det simpelthen gør for ondt. Når du løber, skal du være bevidst om, det er fodballen som skal bære det meste af din kropsvægt. Derfor er det vigtigt, du nærmest lander på flad fod, men med vægten på fodballen.

Hvordan får jeg større smidighed?
Da svangen og achillesenen tager mere end af stødene, er det særligt i disse to områder, du skal være smidig. Det er nemlig de to steder, folk oftest får problemer, når de begynder at  løbe i flade sko eller uden. Derfor kan en fladfodet squat stærkt anbefales, da den, udover at kunne gavne smidigheden, er en yderst simple øvelse.

Kan massage hjælpe?
Da det ikke kun er fødderne, som bliver belastet ved løb, kan du med fordel implementere en god omgang dybdegående sportsmassage i forbindelse med din løbetræning, da det forbedrer cirkulationen og fordelingen af næringsstoffer til musklerne, øger musklernes bevægelighed og fleksibilitet, forkorter restitutionstiden mellem træningspassene samt reducerer risikoen for overtræning.

– Tjek onlinekalenderen og book tid til fysiurgisk massage hos MassageKompagniet i København Ø.

God fornøjelse 🙂

Sport Helkropsmassage