Massage virker – fordi det ændrer din genekspression!

Stive muskler kan drage fordel af en omgang massage, men forskere har aldrig rigtigt vidst hvorfor. Nu har et hold af forskere vist,  det virker ved at ændre din genekspression – bogstaveligt talt. Din krop er kodet til at udløse smertelindrende stoffer, når du bliver masseret.

Hvis du lytter til folk fra den alternative medicins verden, så vil de normalt fortælle dig, en massage udløser giftstoffer. Det er ikke rigtigt og forskerne ved det. Men blot at vide et svar er forkert, giver dig ikke det rigtige svar. Det kræver at man benytter sig af videnskaben.

Derfor bestemte et hold forskere fra McMaster University sig for at undersøge, hvad massage gør på et cellulært niveau. Resultaterne kan findes i Science Transnational Medicine og kan virke ret overraskende. Som reaktion på en massage ændrer din krop sin genekspression for at mindske inflammation og opfordre til reparation af muskelfibre.

Hvordan i alverden fandt de frem til det? Først samlede de 11 mænd og fik dem til at cykle til de ikke kunne mere grundet udmattelse. Så udvalgte de et tilfældigt ben på hver mand og masserede det, men lod det andet ben være. Ligesom de frivillige troede smerten var ovre, tog forskerne en muskelbiopsi fra både det masserede og det ikke-masserede ben både 10 og 190 minutter efter.

Ud fra disse biopsier kunne de nå frem til, hvad der foregik på et cellulært niveau, ved at analysere mængden af mRNA (Messenger RNA) i prøverne. mRNA agerer, som navnet hentyder, som en budbringer. Det fortæller kroppen, når den skal højne eller mindske produktionen af proteiner, som har indflydelse på, hvordan vores krop fungerer.

Det viser sig,  de ben, der var blevet masseret, var alle blevet informeret om, fra mRNA’en, at højne produktionen af et protein kaldet PGC-1 alpha og mindre af et kaldet NFkB. Skal vi lige prøve det på dansk? Kort sagt, så leder højnede niveauer af PGC-1 alpha til en produktion af mitokondrier, hvilket genererer energi til cellevækst. I bund og grund højner det altså raten hvorved muskelfibrene repareres. Mindskede niveauer af NFkB, på den anden side, mindsker inflammation.

Så selvom det ikke kun er dejligt at føle hænderne fra en kompetent massør på din krop, så gør det dig også gavn på et cellulært niveau. Nu skal du bare lokke din kæreste med til en par-massage og ellers kan du vel nøjes med en dybdegående sportsmassage til dig selv 😉