Hjælp til nakkesmerter

De fleste har oplevet at have hold i nakken, som næsten har været umulig at komme af med igen. Generne kan hurtig ødelægge en dag, da man oftest er hæmmet af den manglende bevægelse grundet smerter. Årsagerne til hold i nakken kan typisk være spændinger, som er opbygget over en længere periode grundet uhensigtmæssige eller monotone arbejdsstillinger, forkerte sovestillinger, stress, træk og kulde, pludselig opstået skade eller overanstrengelse f.eks. i forbindelse med træning eller eftervirkningerne fra piskesmæld og slidgigt.

nakkesmerter af dårlig arbejdsstilling

1. Opvarmning af musklerne

Varm musklerne op stille og rolig. Roter langsomt din nakke i cirkulærer bevægelser for at strække de belastede muskler ud. Dette kan være ubehageligt i begyndelsen, men det hjælper på lindring af smerterne.

Bevæg langsomt din nakke frem og tilbage. Stop bevægelsen, hvis du mærker smerter. Din bevægelsesfrihed skulle gerne blive forbedret jo mere du bevæger din nakke frem og tilbage.

Bevæg langsomt din nakke fra side til side. Stop bevægelsen, hvis du mærker smerter. Din bevægelsesfrihed skulle, ligesom i første øvelse, gerne blive forbedret jo mere du bevæger din nakke fra side til side.

nakkesmerter kan afhjælpes med et varmt bad

2. Tag et bad.

Hold din nakke lige og undgå at bevæge hovedet, mens du lader det varme vand løbe ned ad din nakke i ca. 4-5 minutter. Du kan efterfølgende udføre de øvelser, som er beskrevet i punkt 1, mens du er i bad.

3. Blødgør med badesalt

Badesalt kan hjælpe med at øge blodcirkulationen, reducere muskelspændinger og stress. Specielt Epsom Salt skulle være gavnligt, da det indeholder magnesiumsulfat, som reducerer spændinger.

  • Fyld et badekar med varmt vand og tilføj to kopper Epsom Salt
  • Sørg for at din nakke er under vandet i de næste 15-20 minutter, så magnesiummet kan trænge ind igennem din hud

varmepude kan hjælpe på smerter

4. Brug en varmepude

Påfør en varmepude i et par minutter for at stimulere blodgennemstrømningen.

5. Brug en varmesalve

Salve findes i forskellige udgaver, som enten har til formål at lindre smerte eller øge blodcirkulationen, så det er vigtigt at vide, hvilken udgave du benytter. Masser eller gnub salven ind ved nakkeområdet for at dulme smerten.

6. Få massage

Massage er en god måde at få opvarmet og blødgjort musklerne, hvilket vil hjælpe med at reducere spændingerne og deraf smerterne. Hvis smerterne er stærke, kan der, i forbindelse med behandlingen, suppleres op med en speciel varmecreme, som går ind og varmer muskulaturen op.

Forebyg nakkesmerter

nakkesmerter

1. Sov på den rigtige måde

Sov med vinduet lukket, uanset hvor varmt der er udenfor. I løbet af en varm sommer, har mange mennesker har tendens til at åbne soveværelsetvinduet for at kunne falde i søvn. Men når temperaturen falder i løbet af natten, for det kolde luft nakken til at blive stiv og krampe. Brug en ventilator i stedet. Sørg også for, du ikke ligger skævt med nakken, når du sover. Find den rette pude.

kom ud og lav aktiviteter

2. Tag dine forholdsregler ved usædvanlige aktiviteter

Hvis du overvejer at ordne haven, prøve en ny træningsøvelse eller skal pakke og flytte, kan det være en fordel at løsne spændingerne, som kan opstå ved aktiviteterne. Masser din nakke, lav de øvelser, som er beskrevet i første del, og tag et varmt bad, hvor fokus er på nakken, inden sengetid.

3. Sørg for din kontorplads er indstillet korrekt

Hvis du sidder foran computeren dagen lang, skal du sørge for arbejdsstillingen er optimalt indstillet, så du opnår den mest afslappende position. Hvis du bruger tiden på at sikre dig, dine muskler bliver behandlet korrekt, undgår du måske, de spænder op og derved minimere risikoen for hold i nakken.

4. Rejs dig op

Tag fem minutters pause efter en time, hvor du går rundt. Kig på skyerne, snak med en kollega eller find frem til det 15. decimal af pi. Du skal bare sørge for at komme lidt væk fra den monotone siddeposition. Overvej at benytte et hæve/sænke-bord.

Dyrk motion

5. Motioner hyppigt

Find noget, som du finder spændende, så du kan forblive motiveret. Gør det til en rutine. Udover det vil gavne fysiske helbred, kan det også være en måde at stresse af på, da du kommer af med energien og derved efterfølgende kan slappe af.

6. Forebyggende massage

Selvom du ikke oplever gener i dagligdagen, kan det altid anbefales at få en massagebehandling jævnligt, da spændinger i musklerne ikke helt kan undgås. Hvis du har monotone arbejdspositioner eller belaster din krop hver dag, er du ekstra meget udsat, hvilket gør massage endnu mere gavnligt, da der bliver arbejdet i dybden af muskulaturen.

Behandling for nakkesmerter hos MassageKompagniet

Vi starter med at varme de spændte muskler op for at få dem til at slappe af, så vi derved efterfølgende kan arbejde i dybden. Det gælder nemlig om at få løsenet op, så den spændte muskulatur ikke længere klemmer på nerverne. Den opvarmede muskulatur samt den forbedrede blodcirkulation og smidighed i vævet vil lindre smerterne. Triggerpunktsmassage indgår typisk også i behandlingen, da det er med til at afhjælpe spændinger.

Book din massage her