triggerpunkt massage

Triggerpunkter er sammentrukne muskelfibre, som danner sensitive, smertefulde knuder der, hvor den motoriske nerve forbinder sig med musklen. Grundet de spændte fibre, forkortes musklen, hvorved bevægeligheden bliver indskrænket.

Dette kan f.eks. resultere i en stiv nakke. Når der presses på et triggerpunkt, opstår der lokale smerter, men også smerter, som breder sig i visse retninger fra punktet. Det er de sidstnævnte smerter, som er de stærkeste.

Kroppens muskler har hver sit karakteristiske smertemønster, og det er de samme fra person til person. F.eks. kan en muskel ovenpå skulderbladet  forårsage  smerte, som føles dybt inde i skulderleddet, mens en hoftemuskel kan give smerter i lår og læg, som er næsten identisk med iskias-smerter.

Det er de aktive triggerpunkter, som er smertefulde og passivt forkorter musklen samt forårsager noget af den muskelstivhed, som ældre mennesker typisk oplever. Det er almindeligt, at triggerpunkter varierer mellem de to faser, som kan opleves som noget, der kommer og går. Det kan f.eks. være ryggen, som en del af tiden føles lidt stiv og øm, men så giver slip fra tid til anden.

De mest almindelige årsager til at udvikle triggerpunkter er beskrevet forneden og til højre ser du et triggerpunkter oversigt:

  • Direkte skader til musklen – f.eks. slag, stød eller overstrækning
  • Langvarig overbelastning – f.eks. computerarbejde eller træning
  • Akut overbelastning – f.eks. tunge løft
  • Angst og/ eller stress – det sympatiske nervesystem bliver aktiveret
  • Lokal nedkøling

Hos MassageKompagniet i København arbejder vi på at stimulere triggerpunkterne, ved en dybdegående fysiurgisk massage, mod overanspændte muskler.

Book din massage

triggerpunkt oversigt