Kan en god massage gøre mere end bare at få dine muskler til at slappe af? For at finde svaret på dette spørgsmål, indkaldte forskere, på Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles, 53 sunde voksne mennesker.

Disse blev opdelt og 29 personer modtog en 45 min. dybdegående fysiurgisk massage og de resterende 24 personer modtog en lettere massagebehandling.

Alle de involverede personer blev udstyret med en intravenøs kateter, således blodprøver kunne tages umiddelbart før behandlingen og op til en time efter behandlingen.

Mere end huddyb massage

Til deres store overraskelse, opdagede forskerne, der var sponsoreret af National Institute for Complementary and Alternative Medicine – en del af National Institutes of Health, at en enkelt massagebehandling forårsagede biologiske ændringer. 

De frivillige, der modtog svensk massage oplevede en markant nedsættelse af stress hormonet cortisol i både blod og spyt samt argininvasopressin – en hormon, der kan forårsage forøgelse af cortisol. De havde også forøgelser i antallet af lymfocytter – hvide blodlegemer, der er en del af immunforsvaret.

De frivillige, der modtog en lettere massage fik et højre niveau af oxytocin, en hormon der hænge sammen med tilfredshed i forhold til de personer, der modtog den svenske massage. Der var også et fald i hormonet adrenal corticotropin, der stimulerer binyrerne i at producere cortisol.

Undersøgelsen blev udgivet online i The Journal of Alternative and Complementary Medicine.

Hovedforfatteren, Dr. Mark Hyman Rapaport, formand for psykiatri og biologisk psykologi på Cedars-Sinai, udtrykte at resultaterne var ”meget, meget spændende – og jeg er skeptiker”.

Massage klinik Østerbro