Vabler fod massageEn fysisk aktiv livsstil kan undertiden resultere i generende og smertefulde vabler. Det kender sikkert de fleste, som løbetræner. Men faktisk kan du let reducere risikoen for, vablerne i det hele taget opstår.

Hvorfor opstår vabler?

Vabler opstår, fordi din hud ganske enkelt har fået nok. Kort beskrevet består den øverste del af huden (eperdimis) af flere lag hudceller, som ligger organiseret oven på hinanden. Ved længevarende tryk og friktion i sokkens fugtige varme, kan vablen hurtig opstå, da bestemte hudlag ganske enkelt slides og tvinges fra hinanden. Tomrummet fyldes med væske, som trykker på nerverne i det underliggende bindevæv (dermis), hvilket giver smerterne. Vablen er hermed en realitet.

Hvordan forebygger jeg vabler?

Som ved de fleste andre kropslige gener og skavanker, er forebyggelse yderst vigtigt. Først og fremmest hjælper det at have velplejede fødder, hvor fodbad, fodfil og fugtighedscreme kan være værktøjer, du kan bruge. Og gerne i god tid, før du sætter din fødder i vabelrisiko. Implementering af en god omgang fodmassage kan også anbefales. Ved køb af løbesko, skal du altid sørge for komptent råd og vejledning fra personalet i butikken. Når du har investeret i de rette løbesko, skal de gradvis løbes til, og det er ofte en god idé at benytte to par strømper – en tynd inderst og en tykkere udenpå. De skal passe perfekt, så de skal have den rigtige størrelse. Du skal altid sørge for at undgå sokker med indvendige søm, da disse har tendens til at fremprovokere vabler. Det er et godt råd at træne/hærde huden, så det ydre hudlag kan blive slidstærkt samt vant til belastning, hvilket kan gøres ved at gå barfodet så oftes om muligt.

Kan jeg gøre andet?

En anden måde at forebygge vabler, er at sløjfe løbeskoene og ændre din løbestil til den måde, din krop er designet til.

Hvad skal jeg gøre, når jeg har fået en vabel?

Da vabelvæske er med til at beskytte det ødelagte væv, er det oftest bedst at lade vablen være, holde den ren, skåne den og blot beskytte den med plaster eller lignende. At skifte sko kan også anbefales, så du ikke fortsætter i det selvsamme fodtøj, som frembragte vablen. Der vil opstå situationer, hvor vablerne bliver så store, de hæmmer bevægelse. Her bør man overveje at dræne vablen. Speciel ved vigtige sportspræstationer, hvor du kan have et akut behov for at kunne fortsætte. Her det vigtigt, du rengører hele foden grundigt, hvorefter du prikker forsigtigt i kanten af vablen med en steril nål. Væsken skal være glasklar, for hvis den er uklar og grumset, er der muligvis opstået infektion. Hvis vablen er blodfyldt, er der sket skade på blodkar. Hvis du punkterer en blodvabel, er der stor risiko for infektioner. For at minimere risikoen, skal du tømme den ved at rulle en ren vatpind i retning af det prikkede hul. Hvis det løse skind stadig hæfter med mere end halvdelen, skal du ikke fjerne det. Du kan evt. benytte vådservietter indeholdende Lidocain, som bedøver huden let.